Huis Jan de Jong

De wijze waarop Jan de Jong de beginselen van de Bossche School tot zich nam en eigen maakte, is goed te zien in zijn eigen woonhuis met kantoor (1962-67) in Schaijk. De eerste aanzet was de ommuring van de tuin met een klein prieel dat hij begin jaren vijftig in zijn tuin bouwde. Daarnaast bouwde hij er een kleine woning als een soort model om opdrachtgevers duidelijk te kunnen laten zien wat ze voortaan van hem konden verwachten. Uiteindelijk brak hij er ook zijn eigen, door hemzelf in Engelse landhuisstijl ontworpen woonhuis voor af, en verving dat door het huidige woonhuis met kantoor.

Het pand meet circa 25 x 16,5 meter en bestaat uit een L-vormig gebouw met aan de westkant een kantoorvleugel, aan de noordkant een langgerekt woongedeelte, en aan de zuidoostkant een ommuurde hof. Het geheel is opgezet volgens het plastische getal. Hij koos daarbij voor de verhoudingen 2/4, 2/5 en 1/7. De klokkenstoel neemt een speciale positie in. Deze toont, als symbool voor het hele huis, de formule.

Als u in de plattegrond een gekleurde stip aanklikt verschijnt in een apart venster een foto van deze specifieke plaats.

Begane grond

entree architectenbureauwachtruimteentree architectenbureauarchitectenbureauvergadertafelnis entreekolommentrapgang begane grondwoonkamerkeuken

Het huis is een pure proeve van architectuur, waarbij ook de door hem zelf ontworpen meubels en lampen deel uitmaken van eenzelfde, muzikaal spel met driedimensionale maatverhoudingen.

Eerste verdieping

slaapkamergangzoldertraptekentafeltekentafelkasttekentafelloggia


Jan de Jong: ‘Het hele huis balt zich samen in deze verstaanbare orde waarvan de massieve elementen de dragers zijn.

Situatie

schapenkapelsteegmoestuinas centraalentree hofzijdehofvoorhofprieelpoort